Kabinet vraagt reacties op verbod op cashbetalingen vanaf 3.000 euro

doorSecuratis

Kabinet vraagt reacties op verbod op cashbetalingen vanaf 3.000 euro

Door MathFox: Nu het mogelijk is om binnen enkele seconden geld over te maken tussen twee bankrekeningen is er veel minder noodzaak tot contante betaling.

Er hangt een redelijk fors prijskaartje aan. Mischien dat jij dat prijskaartje zo geaccepteerd hebt dat je er niet meer over nadenkt, maar het is er wel.

Maar er blijven wat uitzonderingen: Mensen met buitenlandse bankrekeningen bijvoorbeeld, ouderen die niet Internetbankieren, enz.

Er zijn wel meer uitzonderingen hoor. Mensen die gewoon geen “digitale” toegang krijgen bijvoorbeeld. (Ik heb het gevraagd, bank wilde niet terwijl ze anderen het wel aanboden. Nu proberen ze iedereen die richting in te duwen met prijsverhoginen en andere pesterijen, maar ondertussen is aan hun weigering tegenover mij niets veranderd.) Mensen die zelfs helemaal geen bankrekening meer krijgen. Mensen die keihard hun bankrekening (en geld) afgepakt is en nu op de zwarte lijst staan dus bij geen enkele andere bank terecht kunnen. Gewoon Nederlanders, maar de banken hebben even bepaald dat ze niet meer mee mogen doen. Zonder wederhoor, zonder rechter. Gewoon, de bank beslist dat even. Contant afschaffen, ook al is het “alleen maar” voor bedragen groter dan een arbitrair gekozen “groot” bedrag raakt zulke mensen nog weer harder.

Vroeger vonden we 25000 gulden nog groot, of 10000 euro. Nu is 3000 al “groot” en met al die jaren voortmarcherende inflatie is dat een equivalent van mischien 1000 gulden toen. Dat perspectief moet je niet vergeten.

Over de andere voorstellen: gegevens uitwisselen is slecht voor de privacy. Ik vraag me dan ook af welke privacywaarborgen er in het voorstel zitten en ook hoe een consument kan afdringen dat foutieve gegevens of interpretaties gecorrigeerd worden. Hoe meer gegevens “gedeeld” worden, hoe meer kans dat onjuiste gegevens blijven rondzingen. Met de kans dat een kleine groep mensen overmatig veel tijd kwijt is aan het rechtzetten van door derden gemaakte fouten.

Dit is een achterhoedegevecht. De burger telt gewoon niet meer mee. En eigenlijk, als je al begint te zeggen dat grootbedrijven best alle controle over jouw geld mogen hebben (want contant mag niet meer dus is het alternatief bankieren bij zo’n “too big to fail” tent want de rest komt niet door de DNB-keuring heen) dan heb je al opgegeven.

Hoezo is privacy dan nog belangrijk? Het is een vlag op een modderschuit.

https://www.security.nl/posting/633617/Kabinet+vraagt+reacties+op+verbod+op+cashbetalingen+vanaf+3_000+euro?channel=rss

Over de auteur

Securatis administrator