Franse overheid wil op social media naar belastingfraude speuren

doorSecuratis

Franse overheid wil op social media naar belastingfraude speuren

De Franse regering wil autoriteiten de bevoegdheid geven om op social media naar aanwijzingen van belastingfraude en belastingontwijking te zoeken. Dat blijkt uit een wetsvoorstel dat in het Franse parlement wordt besproken. In het voorstel wordt gesproken over een experiment dat gedurende drie jaar wordt uitgevoerd en belastingdienst en douane toestaat om op geautomatiseerde wijze op internetplatformen te grasduinen.

Volgens beleidsmakers is het op dit moment onmogelijk om belastingfraude en personen die zich aan andere economische delicten schuldig maken handmatig op te sporen via informatie van sociale netwerken. In plaats daarvan moet er op grootschalige geautomatiseerde wijze informatie van socialmedianetwerken worden verzameld en verwerkt. Hierbij zal er geen gebruik van gezichtsherkenningssystemen worden gemaakt (pdf).

Het voorstel stelt dat vanwege de impact op het privéleven van mensen alle verzamelde informatie die niet voor een onderzoek is te gebruiken binnen 30 dagen wordt vernietigd en binnen een jaar wanneer er geen procedure volgt. “Als je zegt geen fiscale inwoner van Frankrijk te zijn, maar je blijft op Instagram afbeeldingen van Frankrijk plaatsen, is er mogelijk een probleem”, aldus de Franse minister van Financiën Gérald Darmanin in een interview tegenover de Franse krant Le Figaro.

Een commissie van het Franse parlement heeft het voorstel goedgekeurd, zo meldt persbureau Reuters. Naar verwachting zal het voorstel ook in het Franse lagerhuis voldoende stemmen krijgen.

Image

https://www.security.nl/posting/630713/Franse+overheid+wil+op+social+media+naar+belastingfraude+speuren?channel=rss

Over de auteur

Securatis administrator