Rechter VS laat politie commerciële dna-database doorzoeken

doorSecuratis

Rechter VS laat politie commerciële dna-database doorzoeken

Een Amerikaanse rechter heeft een politierechercheur een zoekbevel gegeven om een commerciële dna-database te doorzoeken. Voor zover bekend is het de eerste keer dat een Amerikaanse rechter een dergelijke bevel afgeeft en juridische experts noemen het een “game-changer” voor genetische privacy.

Het gaat om GEDmatch, een database met genetische data afkomstig van verschillende dna-testdiensten zoals 23andMe, FTDNA en AncestryDNA. In database staan 1,2 miljoen mensen. Eerder dit jaar besloot de dienst de toegang tot de database voor politie te beperken. Opsporingsdiensten krijgen voortaan alleen nog toegang tot dna-profielen waarvan de eigenaren zelf toestemming hebben gegeven. Standaard moeten gebruikers dit nu zelf inschakelen en voor alle bestaande profielen werd het delen van data met politiediensten uitgeschakeld.

Eind oktober werd bekend dat een rechercheur van het politiekorps in Orlando in juli een gerechtelijk bevel had gekregen om de volledige dna-database van GEDmatch te doorzoeken. Het ging daarbij ook om de profielen van gebruikers die hadden aangegeven dat ze hun data niet voor opsporingsdiensten toegankelijk willen maken. GEDmatch gaf binnen 24 uur gehoor aan het verzoek. “Dit is een gigantische game-changer”, zegt Erin Murphy, rechtenprofessor aan de New York University, tegenover The New York Times. “Het bedrijf besloot om politie buiten de deur te houden, en dat wordt nu terzijde geschoven door de rechter. Het is een teken dat geen enkele genetische informatie veilig is.”

Murphy en andere experts stellen dat de ontwikkeling andere opsporingsdiensten zal aanmoedigen om soortgelijke zoekbevelen voor andere dna-testdiensten aan te vragen, waardoor alle dna-databases in politiedatabases veranderen. Wanneer dat het geval is, heeft de recente beslissing van de rechter in Florida gevolgen voor veel meer mensen. Zo heeft dna-testdienst 23andMe tien miljoen gebruikers, terwijl Ancestry.com vijftien miljoen gebruikers heeft. Via de dna-profielen van deze gebruikers is het mogelijk om veel verder in de bevolking te zoeken.

Wanneer slechts 2 procent van de Nederlandse bevolking zijn of haar dna-profiel naar een database zou uploaden, is het inmiddels mogelijk om altijd tot een dna-match met een verwant te komen, zo stelde dna-expert Lex Meulenbroek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) eerder dit jaar. “In theorie is het zo dat als 350.000 Nederlanders zeggen: mijn dna mag in een databank om misdrijven op te lossen, we bijna elk dna-spoor kunnen identificeren via stamboomonderzoek.”

https://www.security.nl/posting/630616/Rechter+VS+laat+politie+commerci%C3%ABle+dna-database+doorzoeken?channel=rss

Over de auteur

Securatis administrator

Secured By miniOrange