Apple publiceert technische details over privacyfeatures

doorSecuratis

Apple publiceert technische details over privacyfeatures

Apple heeft vandaag de eigen privacypagina vernieuwd en vier nieuwe whitepapers gepubliceerd waarin het de technische details van verschillende privacyfeatures beschrijft. De papers gaan over privacyfeatures in Safari, de locatiediensten van Apple, inloggen via Sign in with Apple en de Photos-app.

In drie van de vier documenten stelt Apple dat er bij het ontwerp van de software en diensten rekening met “privacy by design” is gehouden. Zo wordt waar mogelijk alle data op het toestel zelf verwerkt en probeert Apple de hoeveelheid data die het verzamelt en met derde partijen deelt te beperken. In de Safari-paper legt Apple uit hoe het gebruikers tegen online trackers en fingerprinting beschermt.

Sign in with Apple is een nieuwe dienst van het bedrijf waarmee Apple-gebruikers via hun Apple ID bij andere partijen kunnen inloggen. Eén van de features van Sign In with Apple is een relaydienst. Hierdoor hoeven gebruikers niet meer hun e-mailadres met de app of website te delen, maar kunnen ze nog wel berichten van de ontwikkelaar ontvangen.

“In tegenstelling tot andere fotodiensten beperkt Apple de data die het toestel van de gebruiker verlaat tot alleen wat nodig is om de dienst te bieden. Apple benadert foto’s van gebruikers niet en gebruikt ze niet voor advertenties of voor onderzoek en ontwikkeling. Daarnaast worden on-device analyses niet gesynchroniseerd of gedeeld met Apple”, aldus het bedrijf in de paper over de Photos-app.

Apple stelt dat in het verleden sommige apps de locatie-instellingen van gebruikers probeerden te omzeilen, door via bluetooth en wifi de locatie vast te stellen. In iOS 13 en iPadOS zegt Apple dat het dit gedrag tegengaat door nieuwe instellingen voor bluetooth te introduceren en de toegang tot wifi-netwerken door apps te beperken.

Al jaren laat Apple-topman Tim Cook weten dat privacy een mensenrecht is en dat Apple in tegenstelling tot andere techbedrijven niet aan de gegevens van gebruikers verdient. Eerder dit jaar lanceerde het bedrijf de eerste iPhone-reclame over privacy.

  • Safari privacy white paper (pdf)
  • Location Services Privacy white paper (pdf)
  • Photos tech brief (pdf)
  • Sign in with Apple tech brief (pdf)

Image

https://www.security.nl/posting/630469/Apple+publiceert+technische+details+over+privacyfeatures?channel=rss

Over de auteur

Securatis administrator