Senator VS wil label voor IoT-apparaten met camera of microfoon

doorSecuratis

Senator VS wil label voor IoT-apparaten met camera of microfoon

Fabrikanten van Internet of Things-apparaten die over een camera of microfoon beschikken moeten dit verplicht aan gebruikers melden, zo vindt de Amerikaanse senator Cory Gardner. Om dit wettelijk af te dwingen heeft Gardner de “Protecting Privacy in our Homes” wetgeving geïntroduceerd.

Aanleiding voor het wetsvoorstel zijn verschillende producten, waaronder de Google Nest, die over een microfoon bleken te beschikken zonder dat gebruikers dit wisten. “Consumenten hebben met allerlei uitdagingen te maken als het om hun privacy gaat, maar het zou geen uitdaging moeten zijn om te achterhalen of een apparaat dat ze hebben gekocht over een camera of microfoon beschikt”, aldus Gardner. Zijn wetsvoorstel verplicht de Amerikaanse toezichthouder FTC om een procedure te ontwikkelen waarmee fabrikanten van IoT-apparatuur met camera of microfoon worden verplicht dit aan kopers te melden.

“Op deze manier weten consumenten of het apparaat over een camera beschikt die beelden kan opnemen of een microfoon die kan luisteren, en kunnen vervolgens vragen stellen over waar deze data naar toe gaat en hoe die wordt gedeeld”, aldus de senator. Hoe fabrikanten gebruikers moeten informeren laat Gardner aan de FTC over. Volgens de senator maken mensen zich terecht zorgen dat ze stiekem worden afgeluisterd en moet het wetsvoorstel de privacy van mensen beschermen. Of het wetsvoorstel wordt aangenomen is nog onduidelijk. Volgens GovTrack is er een kans van 3 procent dat het plan van Gardner uiteindelijk wetgeving wordt.

Image

https://www.security.nl/posting/627141/Senator+VS+wil+label+voor+IoT-apparaten+met+camera+of+microfoon?channel=rss

Over de auteur

Securatis administrator

Secured By miniOrange