Asus waarschuwt gebruikers voor intrekken van certificaten

doorSecuratis

Asus waarschuwt gebruikers voor intrekken van certificaten

maandag 15 april 2019, 10:34 door Redactie, 0 reacties

Laatst bijgewerkt: Vandaag, 10:53

De Taiwanese computerfabrikant Asus gaat verschillende certificaten waarmee het software signeert intrekken wat gevolgen voor gebruikers kan hebben. Een aanleiding voor de maatregel wordt niet gegeven, maar het lijkt verband te houden met de inbraak bij Asus waar aanvallers toegang kregen tot updateservers en certificaten van het bedrijf, en vervolgens malafide gesigneerde updates naar gebruikers verstuurden.

Asus laat weten dat het een nieuwe gelaagde certificaatstructuur gaat invoeren, die de beveiligingsinfrastructuur van het bestaande software-ecosysteem upgradet. Vanwege de upgrade zullen verschillende certificaten waarmee Asus op dit moment software signeert, zodat gebruikers kunnen zien dat die niet is aangepast en van de computerfabrikant afkomstig is, worden ingetrokken. Deze intrekking kan bij meerdere Asus-tools voor een Windows-dialoogvenster zorgen of voorkomen dat de software normaal werkt als gebruikers die willen installeren of starten.

De computerfabrikant beschrijft vier scenario’s waar gebruikers mee te maken kunnen krijgen. Verschillende Asus-programma’s, waaronder Aura, AI Suite III en GPU Tweak II, kunnen stoppen met werken als de certificaten zijn ingetrokken. Gebruikers moeten in dit geval een nieuwe versie installeren. Een ander probleem doet zich voor als gebruikers via een Asus-cd die met systemen en moederborden wordt meegeleverd drivers en andere software willen installeren. Gebruikers kunnen een waarschuwing te zien krijgen waardoor ze de installatie niet kunnen uitvoeren.

Verder kunnen gebruikers met bepaalde Asus-moederborden bij de eerste keer dat ze hun systeem starten tegen problemen aanlopen. Het gaat dan om moederborden met de Armoury Crate of Q-installer. Na de eerste keer booten kunnen deze gebruikers een waarschuwing te zien krijgen waardoor ze Asus Armoury Crate niet kunnen installeren en starten. Via deze software kunnen gebruikers de hardware van hun systeem configureren, zoals de snelheid van de fans, processor en geheugen. Deze groep gebruikers moet de BIOS van hun systeem updaten.

https://www.security.nl/posting/605416/Asus+waarschuwt+gebruikers+voor+intrekken+van+certificaten?channel=rss

Over de auteur

Securatis administrator